TantraSziget Központ    Tantra tanfolyamok, táborok  Orgazmustréning Csoportos programok időpontjai
 

Szexuális blokkok kialakulása gyerekkorban

Gyermekkori szexuális emlékeink sokszor lecsúsznak a tudatalattiba, alig, vagy egyáltalán nem emlékszünk rájuk és ez később nagyon komoly gondokat okozhatnak: krónikus libidó hiányt, vagy éppen csillapíthatatlan szexuális éhséget. Akár még váltakozva is megjelenthetnek ezek a gondok ugyanazon személy életében.

Ha bizonyos szituációkban hirtelen bezárkózunk, eltűnik a vágy, egyik pillanatról a másikra elmegy a kedvünk az együttléttől, akkor valószínűleg ilyen blokk van a hátterében.


Kéz tiltás
Gyerekként sokszor ránk szóltak, leszidtak vagy kezünkre ütöttek (pl. ne érintsük a nemi szervünket ill. másokét)  -> ebből később szégyen érzet alakulhat ki, ill. piszkosnak érezheti magát (vmi baj van velem). További következménye lehet ennek (főként nőknél), hogy párja előtt is szégyenli testét, saját testét nem fogadja el, nehezebben tudja elérni az orgazmust, mert nem engedi meg magának.

Az elvárások rendszere
Gyerekként állandó megfelelési kényszer a külső elvárásoknak, minket körülvevő felnőtteknek  -> később ezek már saját elvárások lesznek magunkkal szemben.
Valamelyik szülőnk túlzottan kritikus volt velünk szemben, sosem volt jó neki semmi -> később kritika önmagunkkal és/vagy másokkal/párunkkal szemben
Az előző végletessége: tökéletesre való törekvés magunkkal vagy párunkkal kapcsolatban, csalódások sorozata (ideál hajszolása - nem elég, ha ideül :)
Lányt fiúnak vártak, és apja úgy is viselkedik vele sokszor, mint egy fiúval -> apa minta sérül, belső érzelmi feszültségek apával/férfiakkal kapcsolatban -> önátadás, befogadás nehezen megy
Megjegyzés: mivel már a fogantatás pillanatában eldől a baba neme, belső feszültség alakul ki benne, mert érzi a szülőktől jövő elvárást, miközben sejtszinten az ellenkező nem szervei fejlődnek benne.

Káros tapasztalatok
Gyerekként megláttuk vagy meghallottuk szüleinket ahogy szeretkeztek. Esetleg megijedtünk a hangoktól illetve a szokatlanul erős/más/erőszakos energiáktól.
Gyerekként fürdettek idegen felnőttek előtt, vagy beszéltek intim dolgainkról, intim szféránkba történő behatolás -> belső harag, neheztelés, csalódottság, vagy elárultság érzése pl. édesanyánkkal szemben.
Az a felnőtt, akire példaként felnéztünk (azonos nemű), mit mondott, hogy viselkedett a másik nemmel/párjával -> erős minta, amit vagy követünk vagy kerülünk, esetleg menekülünk előle. 
Ritkábbik eset, de előfordul sajnos, hogy gyerekként szexuálisan molesztáltak és érzelmileg zsaroltak valakit. Ezen belül széles a spektrum.

Nemi szerep tanulás (Ödipusz és Elektra konfliktus)
Anya-fia kapcsolat: a fiúk többsége megéli azt, hogy szerelmes lesz édesanyjába, majd csalódik benne. Megy anyja után, bizonyítani akar, hogy ő már férfi, jobb mint apja (rivalizálás), vagy épp elutasítja anyja közeledését.
Apa-lánya viszony: amikor a lány kezd nőiesedni, a legtöbb apa tudatosan vagy tudattalanul eltávolodik a lányától (hiszen hatnak rá a női energiák, ha bevallja magának, ha nem) -> a lány nem érti, azt hiszi vmi baj van vele, mint nővel

Vissza